måndag 19 december 2011

Pepparkaksbakelse med apelsinfärskost!

Följande recept hette i original "Mjuk pepparkaksrulle med apelsinfärskost" men eftersom jag hade så fina julformar hemma så gjorde jag dem istället till små bakelser. Jag tyckte att de blev söta både till utseende och smak! :-) Jag har annars problem med att lyckas göra glutenfria muffins fluffiga och goda, de blir ofta rätt torra. Därför var det här riktigt lyckat, det är mycket enklare att göra en god glutenfri rulltårtsbotten och den kan man också smaksätta på många olika sätt, pepparkaka passar ju bra i dessa tider och apelsinfärskosten var fräsch till. Testa gärna de här till ert julbord! :-)



Pepparkaksbakelse med apelsinfärskost:

3 ägg
1,75 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk malda nejlikor
1 tsk mald ingefära
2 tsk mald kanel

200 g färskost 
1 apelsin (0,5 dl saft samt skal)
2 msk florsocker

Sätt ugnen på 250 grader- Vispa ägg och socker fluffigt. Blanda samman bakpulver, potatismjöl och kryddor. Vänd ner det i äggsmeten och blanda noga. Bred ut smeten på en klädd plåt och grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter till kakan fått gyllenbrun färg. Stjälp upp kakan på ett bakplåtspapper som du satt strött socker och kanel på. Dra försiktigt bort det översta pappret. Täck kakan med en fuktig handduk och låt den svalna. Blanda samman ingredienserna till ostkrämen, dvs färskost, 0,5 dl färskpressad apelsinsaft, rivet skal från en apelsin samt florsockret. Rör tills du får en krämig konsistens. 

Sedan gör du som du vill, antingen breder du ut röran på kakan och rullar till en rulltårta. Eller så gör adu som jag. Skär ut bitar som passar i de formar du har, fyller med en klick kräm emellan två bitar kaka och avslutar med lite spritsad kräm på toppen. Dekorera om du vill! Jag skulle nästan rekommendera dubbelsats av krämen om du gör bakelser, jag fick lite för lite kräm till mina tio. Då har jag nästan halva botten kvar också, kanske jag gör en trippelbakelse till julafton!


Det var allt för nu, jag återkommer! 

söndag 18 december 2011

Lakrits- och chokladfudge!

Den här helgen har jag lagat det första godisbordet av tre till julen! Här på bilden ser ni fyra av godisarna: hallontryffel, saltlakritstryffel, ananas- och vitchokladbräck samt rocky roads.



Idag bjöd jag förutom på de här även på chocolate chip cookie whoopies, pepparkaksbakelse med apelsinfärskost, kola samt lakrits-och chokladkolafudge och jag tänkte börja med att skriva mer om det sistnämda:


Lakrits- och chokladkolafudge:

2 dl vispgrädde
1,75 dl socker
2 dl glykossirap
2 msk kakao
100 g mörk choklad
1,5 msk lakritspulver
50 g mjukt smör

Koka grädde, socker och glykos till 116 grader i en tjockbottnad kastrull. När temperaturen är rätt, ta genast bort kastrullen från värmen. Tillsätt kakao, hackad choklad och lakritspulver och vispa ut det i grädden. Tillsätt smöret i mindre bitar, några i gången. Klä en form ca 10 x 20 cm (med kant) med plastfolie och häll i fudgeblandningen. Låt svalna. Skär upp i bitar när den stelnat.

Det här lagade Leila Lindholm i sitt tv-program "Leilas söta jul" i onsdags och det var precis lika gott som det såg ut! Jag satte i en halv matsked lakrits extra eftersom jag istället för muscovadosocker använde vanligt socker. 

Det var allt för nu, jag återkommer med flera recept från mitt juliga dessertbord senare i veckan. 

måndag 12 december 2011

Lussebullar!

I morrn ringer klockan ovanligt tidigt, klockan 7 ska vi vara på pojkarnas dagis för att njuta av deras underbara luciatåg! Det är ju faktiskt väldigt mysigt att se på alla söta tomtenissar, lucior och pepparkakor så vi orkar nog upp. Igår laddade vi inför luciafirandet med att för första gången laga lussebullar! Tyvärr inte glutenfria eftersom jag tycker att det är väldigt svårt att få bullar som är glutenfria saftiga och bra och de här ville jag kunna bjuda på utan att skämmas! :-) Eller så är jag bara lat och valde den enklare vägen den här gången, jag fick ju skylla mig själv sen när jag bara fick dofta på dem utan att smaka......


Lussebullar:

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella/kvarg
1 g saffran
2,5 dl socker
0,5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl special
russin till garnering

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda i mjölken, värm till ca 37 grader. Häll det över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen väl. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i 35 bitar och forma till lussebullar. Garnera med russin och låt jäsa ytterligare 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 5-8 minuter. Låt svalna på galler. 


Ha en bra lucia allihopa och hoppas att ni får i er några goda lussebullar! :-)
Det var allt för nu, jag återkommer!


söndag 11 december 2011

Kola!

Ännu en vecka har gått och helgen börjar ta slut. Idag är det redan tredje advent och julen närmar sig med stormsteg. För att hinna med allt roligt bakande före julen mitt i allt är slut så har det idag bakats lite allt möjligt här i huset. Det blev knäckebröd, mjuk pepparkaka, lussebullar och säsongens första omgång kola! Den här kolan var det första julgodiset som jag lärde mig att laga. När jag och mina systrar var små så firade vi ofta jul hos farmor och farfar och det var just farmor som lärde oss det här receptet. Det är enkelt, snabbt och framför allt gott! Vi brukar kalla den 7-minuterskola efter den korta tiden som kolan ska koka. Idag blev den lite längre på spisen pga ett blöjbyte och lite potträning mitt i lagningen, men god blev den ändå! :-)


Kola:

110 g smör
1 dl mörk sirap
2 dl socker
2 msk kakao

Sätt allt i en kastrull och koka ca 7 minuter eller tills kolan klarar kulprovet. Häll ut smeten på smörat bakplåtspapper eller i en smörad form. Låt stelna på ett svalt ställe. Skär i passliga bitar.

Det var allt för nu, jag återkommer med de andra recepten en annan dag! 

måndag 5 december 2011

Tunnbröd del 2!

Eftersom jag verkligen älskade tunnbrödet som jag just skrev om, så ville jag så klart hitta ett glutenfritt tunnbröd när jag fick min diagnos. Då hittade jag ett recept av Elisabet Ekstrand Hemmingsson som skrivit flera glutenfria kokböcker. Hon kallar brödet för jämtkakor, men jag kallar det för tunnbröd!


Glutenfritt tunnbröd:

50 g jäst
5 dl mjölk
1 msk fiberhusk
0,5 dl olja
2 msk honung
2 tsk brödkrydda
5 dl havregryn
11-12 dl fin glutenfri mjölmix

Smula ner jästen i en bunke och häll den kalla mjölken över, rör tills jästen löst sig. Tillsätt fiberhusk och låt svälla ca 10 minuter. Blanda ner övriga ingredienser, använd det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Låt degen jäsa övertäckt 2 timmar svalt eller 1 timme i rumstemperatur. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den jämn. Dela degen i 4 bitar och sedan ytterligare varje stor bit i 8-10 små bitar. Kavla varje bit till en tunn kaka med kruskavel och nagga. Grädda högt uppe i ugnen i 250 grader ca 8 minuter, vänd bröden efter 6 minuter och grädda sedan 2 minuter till. Har du varmluftsugn så kan du grädda två plåtar samtidigt i totalt 6 minuter (4 + 2). Trava tunnbröden på varandra och täck med bakduk medan de svalnar. 

Gör inte tunnbröden för tunna dock, då blir de lätt knäckebröd istället för mjuka tunnbröd. Men goda är de nog oavsett! :-) Nu längtar jag till julen så att jag kan köpa hem lite julskinka också!

Det var allt för nu, jag återkommer! :-)

Tunnbröd del 1!

Det här tunnbrödet är bland det godaste bröd jag ätit, tyvärr hör det dock till tiden före min glutenintolerans. Det är enkelt att laga och går väldigt fort vid gräddningen. Igår hjälptes hela familjen åt för att få det att rulla på bra, det var riktigt kul.


Tunnbröd:

50 g jäst
5 dl fingervarm mjölk
1 dl sirap
2 tsk salt
4 dl rågsikt
9-10 dl mjöl

Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta in i degen. Låt jäsa i ca 30 minuter. Knåda degen igen. Dela degen i 14 bitar. Kavla ut med kruskavel och nagga ordentligt. Ha ugnen på 275 grader och grädda i ca 3 minuter mitt i ugnen.

Var som jag skrev noga med naggningen, annars kan de lätt svälla upp som ballonger. Var också beredd att ta ut dem, så fort de fått lite färg så tar det inte länge före de blir brända. Men så gott som det är så är det absolut värt vaktandet vid ugnen. Testa det här tunnbrödet med julskinka på, mums!

Nu ska jag skriva ett skilt inlägg med mitt glutenfria tunnbröd! :-) Jag återkommer!

söndag 4 december 2011

Chokladfudge!

Idag har vi firat andra advent genom att laga lite godis och en del bröd. Jag börjar att skriva om godiset vilket blev chokladfudge. Jag och barnen var och hälsade på goda vänner i veckan och då blev vi bjudna på dessa till glöggen, mums vad vi åt! Tack D och barnen! :-) Jag hittade receptet på Arlas hemsida, men jag skriver så klart ner det här också.


Chokladfudge:

3 dl grädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
2 msk kakao

Blanda grädden, sockret, smöret och sirapen i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 40 minuter, så att temperaturen är 125 grader eller så att den klarar kulprovet. Rör i smeten nu och då. Tilsätt kakaon till sist och häll i en form ca 20x13 cm. Låt stelna och skär sedan i bitar.


I originalreceptet var det 3 msk kakao, men jag minskade ner det så att de inte skulle bli så kraftiga. De här hamnar nog på godisbordet till julen!

Det var allt för nu, jag återkommer snart med tunnbröd för både glutenintoleranta och icke intoleranta! Ska bara grädda dom först. :-)

söndag 27 november 2011

Glutenfria frukostfrallor!

Vilket väder det är så här på första advent! Regnet öser ner och vinden skakar om hela huset, tur att vi kan stänga in oss och tända en brasa istället. Något annat som passar bra att göra är ju att baka. I helgen blev det bröd till mig, nämligen frukostfrallor ur boken "Glutenfria bröd och bakverk för hela familjen" av Charlotte Andersson. Jag gillar den här boken, den innehåller många enkla och goda recept.

Glutenfria frukostfrallor:

50 g jäst
6 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1 dl fibrex
1 dl krossat bovete
4 msk honung
2 tsk malda pomeransskal
1 tsk salt
ca 7 dl fin glutenfri mjölmix

Lös upp jästen i den kalla mjölken och rapsoljan. Blanda i fiberhusk, fibrex, bovete, honung, pomeransskal och salt. Rör om och låt stå ca 10 minuter. Tillsätt mjölet tills det bildas en sockerkaksliknande smet. Använd helst maskin. Klicka ut frallorna på bakplåtsklädda plåtar med hjälp av två skedar. Pudra frallorna med lite mjölblandning och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.


Riktigt goda frallor, synd att jag brände ena plåten bara...... 
Avslutar med en adventsbild, har pysslat ihop årets adventsljusstake i helgen också! :-)


Det var allt för nu, jag återkommer!

fredag 18 november 2011

Saltlakritstryffel!


Igår kunde jag inte hålla mig längre, jag lagade första omgången julgodis! :-) Det resulterade i godsakerna på bilden ovanför. Receptet hittade jag hos Linnea med hemsidan "Söta saker".

Saltlakritstryffel:

200 g mörk choklad
1 dl grädde
1 dl krossade saltlakritsgodisar
strösocker

Hacka chokladen i bitar och krossa saltlakritsgodiset, om du inte köpt färdigt krossade godisar. Jag använde Turkisk peppar. Sätt chokladen och lakritsen i en skål. Koka upp grädden och häll den över godiset. Rör om tills chokladen smält och allt är bra blandat. Häll smeten på en liten plåt eller på en tallrik och kyl ner tryffeln i kylskåpet tills den stelnat. Ta ut tryffeln, skär den i mindre bitar och rulla till lagom stora bollar. Rulla dem i strösocker. 


De här rekommenderar jag absolut att ni lägger till i era julgodis-recept! Det jag ska ändra på till nästa gång jag gör dem är att jag ska krossa godisarna i mindre bitar, de blev lite för stora den här gången tyckte jag. Men gott var det ändå så nu ska jag äta några till fredagsmyset! Trevlig helg på er!

Det var allt för nu, jag återkommer! 

tisdag 15 november 2011

Müslikakor!

Igår var jag hemma med sjuka barn, så då blev det lite brödbakning på samma gång. Detta är inte glutenfritt. Som ni kanske märkt så bakar jag gärna bröd och eftersom alla andra i familjen tål gluten så lagar jag alltid vanligt bröd åt dem. Även det här receptet är från svärmors kokbok "Allt om mat", gott och lättbakat bröd som gillas av grabbarna:

Müslikakor:

25 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
1 msk honung
5 dl müsli
ca 12 dl specialvetemjöl (720 g)

Smula jästen och lös upp i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, honung, müsli och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig ca 5 minuter. Låt jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i fyra bitar. Forma varje del till en rund platt kaka. Ta ut ett hål i mitten (detta hoppar jag dock över). Nagga kakorna och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pudra på lite mjöl på kakorna. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.


Ikväll har jag bakat glutenfritt bröd, men det tar jag en annan gång!
Det var allt för nu, jag återkommer!

måndag 14 november 2011

Cheesecake!

I söndags firade vi förutom alla pappor även lillasyster M som fyllde år i fredags. När jag träffade henne i Stockholm förra veckan så pratade hon om en kaka som en på jobbet hade bjudit på och som var jätte god. Receptet kom från Leila Lindholms "A piece of cake" och eftersom jag har boken själv så passade jag på att laga just den kakan till hennes kalas i söndags. Det var en god men väldigt mäktig cheesecake med bla vitchoklad i. Jag skulle nog inte ha den som dessert efter en tung middag, men som "kaffekaka" passar den alldeles utmärkt!

New york blueberry cheesecake:

300 g digestivekex (glutenfria eller inte!)
150 g smör

600 g philadelphiaost
2,5 dl kesella
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vanlijsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5 dl blåbär

Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant. Förgrädda bottnen i 175 grader mitt i ugnen ca 10 minuter och låt svalna. 
Vispa osten och kesellan krämig i en skål. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sen vispgrädden. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner chokladen i smeten. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun så att den inte blir bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärme i ca 30 minuter.


Födelsedagsbarnet hade förutom lunchen även lagat en äppelpaj till kaffet, så hungriga behövde vi verkligen inte vara. Tack för kalaset allihopa! :-)

Det var allt för nu, jag återkommer! 

lördag 12 november 2011

Fars dag!

I morrn firar vi alla pappor så mycket vi bara orkar. Min pappa är så klart världens bästa, men vad ger man i present åt en som har allt han behöver? Jo nåt hemgjort! Istället för den klassiska slipsen eller strumporna så ger jag honom lite hemlagat knäckebröd och en burk äppelchutney gjorda på pappas äppel! :-)


Knäckebrödet är ur en av mina favoritböcker i köket, nämligen "Brödboken":

Knäckebröd med spiskummin och fänkål:

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk salt
1,5 msk kallpressad rapsolja
2 krm fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
2 dl sesamfrö + extra till utbakningen
1 dl vallmofrö
400 g / 7,5 dl grovt rågmjöl
400 g / 7 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Rör ut jästen med vattnet, honungen och saltet. Rör ner resten av ingredienserna och blanda väl. Låt degen jäsa minst 1 timme, upp till 4 timmar går dock bra. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 5 bitar. Kavla ut varje bit riktigt tunt till en rektangel, ca 25 x 45 cm, på sparsamt mjölat bakbord. Strö över lite sesamfrö och kavla ett par tag med en kruskavel eller nagga med en gaffel. Skär varje rektangel i 12 bitar, jag använde pizzaslicern. Lägg ut knäckebröden på bakpappersklädd plåt. Grädda i 7-10 minuter till bröden är välgräddade, men inte brända. Låt svalna på galler. Knäckebröden håller flera månader om de förvaras luftigt och torrt i papper.



Observera att det här knäckebrödet INTE är glutenfritt, men det går säkert att göra med glutenfri mix också. Måste försöka med det någon gång.

Chutneyn är däremot glutenfri. Den är gjord på ett recept som jag fått av min kusin Camilla, tack så mycket! :-) Den kommer att passa utmärkt framför brasan i vinter, med en bit brieost och ett glas vin till! 

Äppelchutney:

4 st äppel
1 gul lök
1 röd chili
2 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl äppelcidervinäger
2 dl farinsocker

Skala och kärna ur äpplena, skala och hacka löken, kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser utom sockret i en stor gryta. Sjud ca 10 minuter tills äpplena mjuknar. Tillsätt sockret och sjud ca 30 minuter utan lock tills det är en ganska fast massa. Rör om då och då. Häll upp i en ren burk och förvara i kylskåp.

Det var allt för nu, jag återkommer. Grattis alla pappor!




lördag 5 november 2011

Glutenfritt knäckebröd!

Nu har det lagats knäckebröd i huset. Igår lagade jag ett vanligt knäckebröd, alltså inte glutenfritt och idag har jag lagat ett glutenfritt. Hemlagat knäckebröd känns lite lyxigt tycker jag och är absolut inte svårt att laga. Jag börjar med det glutenfria, nästa kommer i morrn!

Glutenfritt knäckebröd:

2 dl glutenfri mjölmix
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser. Häll i oljan och vattnet. Rör ihop. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, smeten ska täcka hela plåten. Grädda i 150 grader nedre delen av ugnen i ca 70 minuter. 


I originalreceptet som jag har fått från en kollega på jobbet så ska man använda majsmjöl istället för vanlig glutenfri mix. Jag tycker däremot att smaken blev bättre med den vanliga mjölmixen, jag tyckte att smaken blev lite som brända popcorn av majsmjölet. Men det beror nog endast på att popcorn inte hör till mina favoriter! :-) Så testa gärna med båda alternativen och se vilket ni själva föredrar. Jag skar lite i smeten med en pizzaslicer före jag satte in den i ugnen, då var det lätt att bryta knäckebrödet i fina bitar när det var klart.

Det var allt för nu, jag återkommer! :-)


söndag 30 oktober 2011

Glutenfria havrefrallor!

Idag har jag bakat lite bröd, just nu tycker jag att det är mycket roligare att baka bröd än något sött. Vilken tur! ;-) Den här gången blev det ett nytt recept som jag hittade i svärmors kokbok "Allt om mat". Receptet innehöll egentligen 1 dl russin, men idag kände jag inte för det så jag bytte det mot ca 0,5 dl gojibär och ökade mängden lingonsylt med 0,5 dl istället.

Havrefrallor ca 15 st

5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1 dl kesella
1 msk brödkrydda
0,5 tsk salt
1,5 dl lingonsylt
4 dl rent havre
5-6 dl fin glutenfri mix

1 ägg till pensling
+ lite havregryn

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med fingervarm mjölk. Tillsätt oljan och fiberhusken och låt svälla i ca 10 minuter. Tillsätt sedan kesella, brödkryddan, salt, lingonsylt, havregryn, gojibär (eller russin) och mjölmixen. Arbeta degen mycket väl i maskin. Degen ska vara kladdig. Låt den jäsa ca 30 minuter under bakduk.
2. Lägg degen i en spritspåse utan tyll och spritsa ut degen på en plåt med bakplåtspapper eller klicka ut den med hjälp av två skedar. Platta till frallorna något och låt dem sedan jäsa ytterligare ca 30 minuter under bakduk.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över lite havregryn. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Det här blev riktigt goda frallor, är säkert goda att laga som vanligt bröd också. Ta bara bort fiberhusken och byt ut mixen mot vanligt mjöl istället. Hoppas ni har en bra söndag och att ni är laddade inför en vinter med mycket bakning, det är jag!

Det var allt för nu, jag återkommer! 

lördag 15 oktober 2011

Spindelmannentårta!

Nu var det länge sen sist, jag har bakat massor, men finns inte riktigt tid över för att få till ett inlägg. Idag är det i varje fall 5-årskalas hemma hos oss hela dagen. Födelsedagsbarnet har valt att ha spindelmannentema och givetvis då också en tårta enligt temat. Jag har snott mallen till tårtan från Josefina som är jätte duktig. Så här blev min spindelmannentårta:



Den består av glutenfria tårtbottnar, dumlefluff och jordgubbsmos. Spacklad med mjölksmörkräm och dekorerad med sockerpasta och marsipan. 

Det var första gången som jag försökte mig på en "dubbeltårta" och det var ju riktigt skojigt. Jag har stöttat upp den övre tårtan med avklippta sugrör och har den på en egen tårtbricka. Fyllningarna smakade riktigt bra ihop, det som var lite jobbigt var att de var ganska lösa och gjorde det lite svårare att spackla tårtan. Jordgubbsmoset är alltså gjort på mixade jordgubbar och marsanpulver för att få det lite stabbigare. Jag använde ca 2 msk marsanpulver per 200 g jordgubbar. 

Alla grabbarna på kalaset verkade i varje fall nöjda med resultatet!
Det var allt för nu, jag återkommer! :-)

tisdag 13 september 2011

Lakritskolafyllning!

Äntligen har jag gjort det jag funderat på länge, nämligen använt lakritsen som jag skrev om tidigare för att göra en lakritskolafyllning som jag hittade i en tidning. Fyllningen passar i tex cupcakes och blev riktigt mumsig! :-)

Lakritskolafyllning:

225 g smör
400 g muscovadosocker
1 brk (397 g) kondenserad mjölk
2 dl sirap
1 g salt
lakritspasta
svart livsmedelsfärg

Smält smöret på medelvärme. Tillsätt socker, mjölk, sirap och salt. Låt koka upp under ständig omrörning. Låt sedan koka utan att röra i 5-7 minuter, men var noga med att sockret är helt smält och kolakrämen i jämn konsistens före detta. Ta av från värmen och rör ner lakrits samt färg till önskat reslutat. Låt svalna. 

Jag hade ingen svart färg hemma, så min fyllning blev brun istället för svart, men god blev den ändå! :-) Man kan även använda lakritspulver eller lakritsessens istället för sirapen som jag hade hemma. Av det här receptet så blev det dock väldigt mycket fyllning. Till en tårta är det säkert passligt, men till några cupcakes skulle det räcka med 1/4 av hela satsen. Jag har lagat en hel del av min fyllning: stora citroncupcakes med lakritsfyllning, mini-citroncupcakes med lakritsfrosting och en lakritskladdkaka! Det skriver jag däremot mera om i morrn! Visar i varje fall en bild på mini-cupcakesen fram tills dess!

Mini-citroncupcakes med lakritskolafrosting och lakritsströssel

Det var allt för nu. Jag återkommer! :-)

måndag 12 september 2011

Glutenfritt fiberbröd del två!

När jag var i butiken häromdan så fastnade jag bland tidningarna, ännu en gång..... ;-) Den här gången fastnade jag för en tidning som jag aldrig läst tidigare; "Blossom". Orsaken till varför jag måste köpa den här var att de hade några specialsidor med en hel del nya och spännande glutenfria recept. Många av ingredienserna var helt nya för mig, men jag har lyckats få tag på det mesta. Nu har jag testat det första receptet och det blev ett saftigt fiberbröd.


Glutenfritt fiberbröd:

500 g filmjölk
50 g ljus sirap
20 g olja
2 st äggvitor
100 g bovete
100 g rismjöl
20 g fiberhusk
20 g nyponskalsmjöl
10 g fibrex
15 g bikarbonat / matsoda
15 g salt
80 g pumpafrön
80 g solrosfrön
50 g linfrön

Väg upp de blöta ingredienserna. Väg upp de torra ingredienserna i en ny skål och blanda. Häll över de torra ingredienserna och blanda noga i ett par minuter. Sätt smeten i en stor brödform eller två små. Toppa med pumpafrön, solrosfrön och linfrön. Grädda i 180-190 grader cirka 45 minuter.

Det här brödet var en helt ny upplevelse i fråga om konsistens, det var väldigt saftigt och hållbart. Jag har haft det uppe i två dagar nu och det är fortfarande likadant. Jag tycker att glutenfritt bröd annars brukar torka väldigt snabbt. Smaken är också riktigt bra, det är ju bara det där med bovete, det är ju tyvärr inte mitt favoritmjöl! :-) Jag ska nog därför prova med vanlig glutenfri mjölmix någon gång också, för receptet var absolut en höjdare! Det här tycker jag att även icke glutenallergiker kan testa eftersom det känns riktigt hälsosamt med alla fibrer och frön! 

Ikväll har jag däremot sysslat med inte lika hälsosamma grejer, nämligen lakritsmuffins och en lakrits-kladdkaka. Det berättar jag dock mera om en annan dag!

Det var allt för idag, jag återkommer!

söndag 11 september 2011

Tårta!

Idag fyller lillasyster Marlene år, hipp hipp hurra! :-) Eftersom hon själv har jobbat hela helgen och inte hunnit med så mycket kalasande så bjöd vi över henne igår och åt tårta tillsammans. Ibland är ju det enkla väldigt gott, så jag lagade en så kallad Brita-tårta till vårt lilla kalas!


Britatårta:

Sockerkakssmeten:
125 g margarin
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1,5 dl fin glutenfri mix
2 tsk bakpulver

Till marängsmeten:
2 äggvitor
1,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g hackade hasselnötter

Fyllning:
2-3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 180 grader. Smörja ett bakplåtspapper med smör och sätt i en långpanna. Rör margarin och socker poröst. Tillsätt gulorna under vispning. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen i sockersmeten växlat med mjölken. Bred ut smeten i långpannan, observera att den blir väldigt tunn! Vispa vitorna till hårt skum och vispa ner allt socker. Bred marängsmeten över sockerkakssmeten. Strö nötterna över. Grädda i ca 20 minuter. Låt kallna och dela mitt itu. Bred vispad grädde på ena delen och lägg den andra över. Ät och njut!

Jag har också hunnit med ett nytt glutenfritt bröd i helgen som innehåller bland annat nyponskalsmjöl! Det var något nytt för mig i varje fall, men det återkommer jag till i morrn.

Det var allt för nu, jag återkommer! :-)



måndag 5 september 2011

Glutenfria äppelmuffins med crumble!

Idag har jag bakat äppelmuffins och dom blev riktigt mumsiga! De blev knapriga på ovansidan och saftiga inuti, de här kommer jag absolut att göra flera gånger. Receptet blev till sist en kompott av tre olika recept som jag hittade!



Glutenfria äppelmuffins med crumble:

2 ägg
3 dl fin glutenfri mjölmix
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
äppel 
kanel
socker

Crumble:
40 g smör
1 dl ren havre
0,5 dl socker
0,5 dl fin glutenfri mjölmix

Dela äggen och sätt vitorna i en skål och gulorna i en. Blanda gulorna med sockret så att du har en jämn smet. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i sockersmeten. Varva sedan ner mjölken och det smälta smöret i smeten tills du har en slät smet. Sedan vispar du vitorna till ett hårt skum och blandar försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i muffinsformar. För mig blev det 12 stora. Skär sedan ett par äppel i ganska små bitar och blanda med socker och kanel efter smak. Sätt ner äppelbitar i smeten. Blanda ihop ingredienserna till crumblen med fingrarna och strö det som topping på alla muffins. In i ugnen ca 20 minuter 175-200 grader. Ät och njut!



Det var allt för idag, jag återkommer! :-)

söndag 4 september 2011

Glutenfritt fiberbröd

Här är jag igen vilket betyder att jag tog mig igenom Tjejmilen med livet i behåll! ;-) Timmarna efteråt vill jag däremot glömma ganska fort, liiiite för mycket tävlingsnerv finns det tydligen i mig ännu eftersom jag sprang mer än jag borde ha gjort. Jag tror att jag ska testa en annan taktik nästa år, dvs träning...... ;-) På grund av detta så var jag inte så pigg på att baka idag när jag hade slut på bröd, så jag tog ett enkelt recept från "mjölpåsen", lade till lite smått och gott och det resulterade i följande:

Glutenfritt fiberbröd:

4,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
tranbär
gojibär

Blanda ihop allt och vispa eller kör den i maskin i ca 5 minuter. Häll degen i en brödform på minst 1,5 liter. Låt brödet jäsa 45 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.


Det här brödet var inget som riktigt föll mig i smaken. Jag tror att det är bovetet som finns i mjölet som jag inte gillar. Men smaken är som baken, alltså delad, så testa gärna detta om ni gillar bovete! :-) 

Det var allt för idag, jag återkommer! ;-)

fredag 2 september 2011

Glutenfria energibars!

Okej, om man inte har tränat tillräckligt bra inför Tjejmilen i morrn så är min förhoppning att man istället kan baka något som gör att man orkar runt Djurgården på ett eller annat vis! ;-) De här glutenfria energibarsen är riktigt goda i varje fall! Hoppas att de hjälper mig nu bara!

Glutenfria energibars:

1/2 dl kokosflingor
1 dl hackade valnötter
2 dl ren havre
1 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1 dl russin
1/2 dl tranbär
1/2 dl gojibär
1 dl linfrö
150 g hackad mörk choklad
1/2 dl apelsinjuice
3 st äggvitor

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt juicen. Vispa vitorna lätt och blanda ner i smeten. Tryck ut smeten i en liten ugnsform eller i två brödformar. Grädda i 25 minuter. Låt svalna och skär sedan upp i lagom stora bars.



Nu är det bara att hålla tummarna för alla vi drygt 30 000 tjejer som ska springa 1 mil i morrn! Heja heja! :-)


söndag 28 augusti 2011

Glutenfria plättar!

I dag passade det perfekt att äta plättar med rårörda jordgubbar till lunch. Sen vet jag att i Sverige heter "stora" plättar pannkakor, medan vi i Finland bara pratar om stora eller små plättar! :-) Pannkaka är endast det som vi lagar i ugn och då främst Ålandspannkaka! Men det är en helt annan sak som jag ska bjuda er på en annan gång. Idag var det i vilket fall som helst detta vi åt:

Glutenfria plättar:

2,5 dl fin glutenfri mjölmix
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smält smör
2 krm salt

Vispa ihop mjölet och mjölken ordentligt. Vispa ner ett ägg i taget, sedan smöret och saltet. Stek plättarna antingen i vanlig stekpanna eller i liten plättpannna. 


Ha en bra söndag! Jag återkommer! :-)

torsdag 25 augusti 2011

Glutenfri äppelpaj!

Kanske till skillnad från många, så älskar jag verkligen när sommaren övergår till höst. Där verkar vi nu vara mitt i allt och det är riktigt skönt tycker jag. Som jag skrev tidigare så har kameran krånglat, men bakat har jag försökt göra ändå. Något som hör hösten till är ju bakning med äppel som ingrediens. I veckan inledde jag äntligen äppelsäsongen med en paj.



Glutenfri äppelpaj

4-5 st äppel
socker

100 g smör
2 dl fin glutenfri mix
1,5 dl ren havre
ca 0,5 dl krossade hasselnötter
ca 0,5 dl solroskärnor
ca 1 msk socker

flytande honung

Skala och kärna ur några äppel. Skär dem i klyftor och fyll en pajform med så mycket äppel du tycker passar bra. Strö över en del socker. Smält smöret i en kastrull och blanda i alla torra ingredienser. Du behöver inte smälta smöret, men då kanske du behöver ha i lite mera smör eftersom det kan bli svårt att få till en bra smuldeg annars. När man smälter smöret blir degen lite kladdigare, men den går bra att fördela ovanpå alla äppel med händerna ändå. Ringla till sist över lite flytande honung och strö eventuellt ytterligare lite krossade hasselnötter ovanpå pajen. In i ugnen på 200-225 grader i ca 30-40 minuter, eller tills ytan fått fin färg och man ser att äpplena "bubblar" lite. Servera med vaniljvisp.



Ursäkta bilderna, de är tagna med mobilkamera! Pajen blev i varje fall riktigt krispig och god vilket jag tycker att kan vara svårt att få till om man bara använder glutenfritt mjöl i smuldegen. 

Det var allt för nu. Jag återkommer! :-)

torsdag 18 augusti 2011

Glutenfri västerbottenpaj!

På lördag är det dags för årets första kräftskiva, så ikväll har storasyster Malin och jag förberett två västerbottenpajer som tillbehör till kräftorna. Det värsta med att laga något i förväg är ju dock att man inte får smaka på härligheten, bara känna de ljuvliga dofterna! Den ser i varje fall god ut, men eftersom kameran just nu strejkar så kan jag inte lägga in någon bild ikväll. Här kommer receptet:

Glutenfri västerbottenpaj med kantareller

Börja med att laga en glutenfri pajdeg efter receptet här. Förutom detta grundrecept så blandade jag även i lite västerbottenost i pajdegen efter ett tips från Malin.

Fyllning:
2 burkar kantareller (á 184 g)
2 gula lökar
4 ägg
1,5 dl creme fraiche/gräddfil
2 dl västerbottenost
1 dl hackad gräslök
peppar

Bryn kantarellerna och den hackade löken. Vispa äggen lätt, blanda ner creme fraichen, svampen, den rivna osten och gräslöken. Krydda med peppar efter smak. Sätt fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 200 grader ca 20 minuter. 

Hoppas att det är flera som ska på kräftskiva i helgen och passar på att laga en västerbottenpaj! Det var allt för nu. Jag återkommer! :-)


söndag 14 augusti 2011

Lavendelsocker!

Som jag tidigare nämnt så är jag en flitig läsare av bloggen "Söta saker" och just lavendelsocker är något som jag "stulit" från Therésia.


Jag har alltså tagit in lavendel från blomlandet och sedan varvat detta med socker i en burk. Förutom att det är vackert som prydnad på köksbänken och doftar gott så kan man om några veckor laga t.ex. lavendeldrömmar av sockret. Spännande va? ;-) Jag återkommer när jag vet hur det smakar! 

I helgen har vi även hunnit med glutenfritt bullbak, glutenfria spenatplättar och glutenfritt bröd. Två tredjedelar av detta blev bra, men brödet blev tyvärr ingen rolig historia. Men som vanligt när man bakar glutenfritt så är tålamod en viktig ingrediens. Jag ska försöka med samma recept en gång tiull och se om jag lyckas bättre! Även bullarna vill jag testa en gång till före jag skriver ner receptet här, fast de blev i varje fall riktigt bra tycker jag!

Det var allt för nu, jag återkommer! :-)

onsdag 10 augusti 2011

Vardagslyx!

Ibland behövs det inte så mycket för att man ska bli på bra humör, en av de sakerna är doften av nylagad svartvinbärssaft! Idag har saftmajan varit igång i ganska många timmar och det har resulterat i flera liter av denna lyxvara:


Det var barnen och jag som var hem till mamma och pappa igår och plundrade deras buskar, tack ska ni ha! :-) Jag använder mig alltså av en saftmaja. Efter att saften runnit färdigt ur majan så kokar jag upp den ordentligt, skummar av och sockrar. Sedan fryser jag in så mycket jag bara kan! Perfekt att ha under vintern när förkylningarna kommer! 


Under arbetets gång! :-)

Jag hade också besök idag av en av mina äldsta och bästa barndomsvänner. Tyvärr blev det mest ihopplock från frysen till vårt te, men jag kunde inte hålla mig helt och hållet så det slutade med att jag testade en av mina nya lakritssmaker i några glutenfria lakritssnittar:


Jag lägger däremot inte ut receptet på de här riktigt ännu, jag måste testbaka dem en gång till först! :-) Jag hade dem lite för länge i ugnen eftersom jag hellre vill ha dem sega än knapriga och jag vill ha ännu mera lakritssmak på dem före jag blir nöjd. Så vi får se om jag gör ett nytt försök i morrn! 

Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)

tisdag 9 augusti 2011

Glutenfritt havrebröd!

Tillbaka i verkligheten efter en rolig vecka i Stockholm hos två av systrarna, tack Malin och Mathilda! :-) Blev tyvärr inget bakande där, så det var ju riktig kul att komma hem till köket igen. Mittemellan all klädtvätt och uppackning så blev det alltså lite brödbakning igår.

Det här är nog det bröd som jag bakat oftast till mig sen jag fick min celiakidiagnos. Det är ett mycket enkelt bröd som man egentligen kan blanda i vad som helst. Ta de nötter, bär och frön som du gillar bäst! Istället för jäst så sätter jag i matsoda/bikarbonat. Detta innebär ingen jästid alls, det är bara att röra ihop alla ingredienser och direkt in i ugnen! Det är inte heller något kladd med den glutenfria degen eftersom jag använder en brödform. Observera att alla med celiaki äter inte havregryn alls och då passar inte detta bröd för dem! Jag köper alltid Sempers rena havregryn och det går bra för mig. Vanliga havregryn äter jag inte!

Glutenfritt havrebröd!

3,5 dl rena havregryn
3,5 dl glutenfritt mjöl (igår använde jag mig av 1,5 dl mörk mix och 2 dl ljus mix)
1 dl solroskärnor
1 dl valnötter
0,5 dl russin
1 tsk matsoda/bikarbonat
0,5 tsk salt
5 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1 msk mörk sirap
0,5 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser, om du använder valnötter så hacka dem i mindra bitar. Blanda i en annan bunke filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör sedan ihop de båda bunkarna. Blanda ordentligt och sätt sedan smeten i en brödform. Jag använder mig alltid av en silikonform och den behöver jag inte smörja och bröa, det kanske behövs i en del formar. Kom i så fall ihåg att ta glutenfritt ströbröd! Sätt formen i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter.


Sedan lagade jag även oktoberbaguetter till pojkarna ur min nyinköpta bok, Brödboken. De blev riktigt bra faktiskt! :-) Observera att dessa tyvärr inte är glutenfria!


Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)


måndag 1 augusti 2011

Glutenfri matpajsdeg!

Fick häromdagen ett samtal från en som undrade vad jag använder mig av för recept när jag lagar glutenfri matjpaj, så eftersom intresse finns så tänkte jag lägga ut det här också! :-)

Glutenfri matpajsdeg

ca 3 dl glutenfritt mjöl
1 krm salt
75 g smör
1 dl kvarg / kesella
ca 2 msk vatten

Blanda ihop mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Tillsätt kvargen eller kesellan samt vattnet tills du har en fin deg. Sedan brukar det gå bra att trycka ut den i en pajform. Om degen är väldigt klibbigt så kan man ha lite vatten på fingrarna så går det bättre. Nagga pajbotten och förgrädda den i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.

Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)

Tillägg 18.08.2011
Kvarg och kesella är alltså samma sak! I Sverige heter det kesella och i Finland är motsvarigheten kvarg! :-)

söndag 31 juli 2011

Födelsedagstårta!

Idag har vi varit på kalas till Lina som fyllde ett år och med oss hade vi födelsedagstårtan. Linas mamma hade köpt Marimekko Unikko servetter till kaffet och de var de jag utgick från när jag dekorerade tårtan. Så här blev Linas marimekko tårta:




Tårtan består av en glutenfri tårtbotten och är fylld med svartvinbärsmousse och kinuskimousse. Den är spacklad med grädde och täckt med sockerpasta. Dekorationerna är gjorda i både sockerpasta och marsipan. Jag sätter ut recepten på mousserna snart. Jag tyckte att blandningen mellan de lite syrliga vinbären och den söta kinuskin smakade riktigt bra. 

Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)


onsdag 27 juli 2011

Favorit i repris!

Ikväll har jag haft mina härliga arbetskamrater på middag. Det blev en trerätters middag som bestod av sparrissoppa till förrätt, fiskpaket till varmrätt och glassmarängtårta till efterrrätt. Till förrätten så hade jag också bakat baguetter, men de blev inte alls bra. De var inte glutenfria, så det var inte det som var problemet, men de blev torra och hårda. Vet inte vad som gick fel, jag får försöka igen bara. Efterrätten var ett säkrare kort och verkade uppskattat även den här gången!


Sedan har jag fått min leverans från Stockholm idag så snart måste jag absolut testa en ny smaksättning på något bakverk. Tack Malin! :-) All denna lakrits är glutenfri! 


Nu är det dags att börja jobba på några Marimekko Unikko blommor som ska vara på tårtan på söndag! Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)

söndag 24 juli 2011

Förberedelser!

Idag har vi mest sysslat med trädgårdsarbete här så det har inte blivit så mycket bakande. Däremot så har jag börjat förbereda två olika bakverk inför den kommande veckan. Det ena ska bli en glassmarängtårta enligt samma recept som jag skrev om här. Ikväll har jag gjort själva marängbotten och då såg det ut så här:




Nu står den i ugnen och kommer att få stanna där hela natten och så gör jag själva glassmeten som ska läggas på marängen i morrn.

Sen har jag också börjat förbereda en ettårs-tårta som ska vara klar på söndag om en vecka. Till den lagade jag ikväll en tårtbotten enligt detta recept. Tårtbotten lagar jag alltid ganska långt på förhand  när jag ska laga en tårta eftersom de blir stadigare och mindre smuliga om de får vara i frysen ett tag innan jag använder dem. Så här såg kvällens tårtbotten ut när jag förberett den inför frysen genom att plasta in den ordentligt:


Inte vidare vacker, men jag hoppas att den ser bättre ut på söndag! 

Det var allt för ikväll. Jag återkommer! :-)

lördag 23 juli 2011

Glutenfri limpa

I morse vaknade vi till åska och ösregn, så då passade det utmärkt att baka lite bröd. Den här limpan har jag bakat några gånger och den smakar riktigt bra. Jag tycker att den lätt blir lite torr, men idag minskade jag mängden mjöl en aning och tyckte att det blev bättre av det. Sen är det ju just torrheten som oftast är det största problemet när man lagar glutenfritt bröd, men för det allra mesta så tycker jag att det hembakade smakar bättre än det köpta. Det är dock väldigt synd att det glutenfria mjölet är så pass dyrt att det är frågan om det alltid lönar sig att baka eget bröd, men det är väl smällar man får ta. I Finland får vi ju i varje fall 21 euro per månad i bidrag pga glutenintolleransen, alltid nåt! :-)

Tillbaka till brödet så ser det ut så här:


Grundreceptet har jag hittat någonstans på nätet, men minns tyvärr inte var, ursäkta! Som jag sade så har jag dock ändrat om lite i det för att få bättre konsistens:

 ca 6-7 dl grov mjölmix
2 dl mjölmix
1 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1 tsk mald pomerans
1,5 tsk bikarbonat
1,5 tsk bakpulver
5 dl naturell yoghurt
1 dl mörk sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samman alla torra ingredienser i en skål. Blanda yoghurten och sirapen i en annan skål och blanda sedan samman de två olika skålarna. Häll upp i en brödform och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. 

Mängden mjöl är tyvärr ganska svår att säga. Jag ökade på lite tills jag tyckte att det var en bra konsistens på smeten. Den kan ju vara ganska lös när den ändå gräddas i brödform. Brödkryddor är ju annars en kryddblandning som jag inte hittat här på Åland, men i Sverige finns det i kryddhyllorna i varje livsmedelsbutik, så jag brukar ordna det därifrån! :-)

Det blev även några hemvetekakor till pojkarna när jag ändå var i gång. Det bakar jag alltid efter svärmors recept:

Hemvete:

1 liter vatten
1 tsk salt
50 g jäst
ca 2 liter mjöl

Lös upp jästen och saltet i det fingerljumma vattnet. Knåda in mjölet väl, använd hellre för lite än för mycket mjöl. Jag använder alltid ett speciellt åländskt hemvetemjöl när jag bakar dessa. Låt degen jäsa i ca 30 minuter. Kavla ut degen i centimeter tjocka kakor och låt jäsa 30 minuter till. Nagga dem före gräddning i 275 grader ca 20 minuter.


Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)