söndag 30 oktober 2011

Glutenfria havrefrallor!

Idag har jag bakat lite bröd, just nu tycker jag att det är mycket roligare att baka bröd än något sött. Vilken tur! ;-) Den här gången blev det ett nytt recept som jag hittade i svärmors kokbok "Allt om mat". Receptet innehöll egentligen 1 dl russin, men idag kände jag inte för det så jag bytte det mot ca 0,5 dl gojibär och ökade mängden lingonsylt med 0,5 dl istället.

Havrefrallor ca 15 st

5 dl mjölk
50 g jäst
2 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1 dl kesella
1 msk brödkrydda
0,5 tsk salt
1,5 dl lingonsylt
4 dl rent havre
5-6 dl fin glutenfri mix

1 ägg till pensling
+ lite havregryn

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med fingervarm mjölk. Tillsätt oljan och fiberhusken och låt svälla i ca 10 minuter. Tillsätt sedan kesella, brödkryddan, salt, lingonsylt, havregryn, gojibär (eller russin) och mjölmixen. Arbeta degen mycket väl i maskin. Degen ska vara kladdig. Låt den jäsa ca 30 minuter under bakduk.
2. Lägg degen i en spritspåse utan tyll och spritsa ut degen på en plåt med bakplåtspapper eller klicka ut den med hjälp av två skedar. Platta till frallorna något och låt dem sedan jäsa ytterligare ca 30 minuter under bakduk.
3. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla frallorna med uppvispat ägg och strö över lite havregryn. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.


Det här blev riktigt goda frallor, är säkert goda att laga som vanligt bröd också. Ta bara bort fiberhusken och byt ut mixen mot vanligt mjöl istället. Hoppas ni har en bra söndag och att ni är laddade inför en vinter med mycket bakning, det är jag!

Det var allt för nu, jag återkommer! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar