tisdag 9 augusti 2011

Glutenfritt havrebröd!

Tillbaka i verkligheten efter en rolig vecka i Stockholm hos två av systrarna, tack Malin och Mathilda! :-) Blev tyvärr inget bakande där, så det var ju riktig kul att komma hem till köket igen. Mittemellan all klädtvätt och uppackning så blev det alltså lite brödbakning igår.

Det här är nog det bröd som jag bakat oftast till mig sen jag fick min celiakidiagnos. Det är ett mycket enkelt bröd som man egentligen kan blanda i vad som helst. Ta de nötter, bär och frön som du gillar bäst! Istället för jäst så sätter jag i matsoda/bikarbonat. Detta innebär ingen jästid alls, det är bara att röra ihop alla ingredienser och direkt in i ugnen! Det är inte heller något kladd med den glutenfria degen eftersom jag använder en brödform. Observera att alla med celiaki äter inte havregryn alls och då passar inte detta bröd för dem! Jag köper alltid Sempers rena havregryn och det går bra för mig. Vanliga havregryn äter jag inte!

Glutenfritt havrebröd!

3,5 dl rena havregryn
3,5 dl glutenfritt mjöl (igår använde jag mig av 1,5 dl mörk mix och 2 dl ljus mix)
1 dl solroskärnor
1 dl valnötter
0,5 dl russin
1 tsk matsoda/bikarbonat
0,5 tsk salt
5 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1 msk mörk sirap
0,5 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser, om du använder valnötter så hacka dem i mindra bitar. Blanda i en annan bunke filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör sedan ihop de båda bunkarna. Blanda ordentligt och sätt sedan smeten i en brödform. Jag använder mig alltid av en silikonform och den behöver jag inte smörja och bröa, det kanske behövs i en del formar. Kom i så fall ihåg att ta glutenfritt ströbröd! Sätt formen i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter.


Sedan lagade jag även oktoberbaguetter till pojkarna ur min nyinköpta bok, Brödboken. De blev riktigt bra faktiskt! :-) Observera att dessa tyvärr inte är glutenfria!


Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)


6 kommentarer:

 1. Du ska själv ha tack! Underbart att ha er tre i stan under en lite längre tid.

  Imorrn ska jag laga müsli - inspirerad av dig. :-)

  Puss & kram!

  SvaraRadera
 2. Äntligen är du tillbaka ;)

  SvaraRadera
 3. Härligt Malin! :-) Jag lagar alltid mûsli ur "systerboken" Sommarens söta, kanske receptet är med i den som du också har!?

  Bra att jag har varit saknad Sassa! :-)

  SvaraRadera
 4. Nope, det är det inte. Kan du skicka över receptet? :-)

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Välkommen hem :) Ser gott ut! Är Brödboken nåt du rekommenderar?

  SvaraRadera
 6. Det kan jag absolut göra Malin, i morrn! :-)

  Maarit; du måste komma över och kika i min så får du se vad du tycker! Jag har lånat svärmors tidigare, så jag visste vad jag köpte! :-)

  SvaraRadera