måndag 30 januari 2012

Salviabröd!

Här kommer ytterligare ett bröd ur den underbara "Brödboken" skriven av Mette Ankarloo och Christina Uhlin. Det här brödet satte jag alltså på jäsning igår kväll och bakade det klart efter middagen ikväll. Det doftar härligt och fick bra betyg av pojkarna.



Salviabröd:

25 g jäst
600 g / 6 dl vatten
3 msk rapsolja
2 msk salvia
3/4 msk strösocker
1 dl kruskakli
850 g / ca 14 dl vetemjöl
1 msk salt

Lös jästen i det kalla vattnet. Tillsätt de övriga ingredienserna, utom saltet. Arbeta degen i ca 15 minuter, tillsätt saltet och kör ytterligare 3 minuter. Täck degen och låt jäsa över natten eller upp till ett dygn. 
Sätt ugnen på högsta värmen och varmluft. Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord. Dela den i två delar och vik varje del över sig själv två gånger. Lägg de båda bröden på en bakpappersklädd plåt och låt vila tills ugnen blivit varm. Sätt in plåten i ugnen och spreja med en blomspruta innan du stänger ugnsluckan. Grädda i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader varmluft eller 200 grader i vanlig ugn och grädda ytterligare 35 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

När jag ändå höll på så bakade jag en limpa till mig också, så ikväll fick alla nygräddat bröd till kvällsteet. Jag är annars inne i en avokado-period just nu, det är gott till mycket och speciellt på kvällsmackan! :-)


Det var allt för nu, jag återkommer!

söndag 29 januari 2012

Skållat fröbröd!

Helg innebär ofta brödbakning i det här huset, så även idag. Jag startade degen före vi åkte iväg till pulkabacken och avslutade bakningen i kväll. Det här brödet är dock inte glutenfritt. Receptet kommer från "Brödboken" som jag skrivit om tidigare.


Skållat fröbröd:

1,5 dl grovt rågmjöl
1 dl rågkross
1,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
1 msk salt
400 g / 4 dl kokande vatten

25 g jäst
350 g / 3,5 dl kallt vatten
720 g / 12 dl vetemjöl special

Blanda rågmjöl, rågkross, linfrön, sesamfrön och salt i en bunke. Koka upp vattnet och häll över blandningen, rör ordentligt. Täck skållningen och låt stå i ca två timmar.
Rör ut jästen i det kalla vattnet. Rör i skållningen och vetemjölet. Arbeta degen i maskin i ca 15 minuter. Låt jäsa övertäckt i ca 2 timmar.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar och platta ut till kakor. Rulla ihop och lägg dem med skarven nedåt på bakpappersklädd plåt. Jäs övertäckt ca 30 minuter.
Värm under tiden ugnen till 250 grader. Skåra bröden med en vass kniv och sätt dem i nedre delen av ugnen. Spreja kallt vatten med en blomspruta uppe och nere i ugnen. Baka i 10 minuter. Sänk värmen till 175 grader i varmluftsugn eller 200 grader i vanlig och grädda ytterligare 25 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.


Jag kan ju tyvärr inte säga så mycket om smaken på det här brödet eftersom jag inte kan äta det själv, men grabbarna äter det med god aptit i varje fall! :-) På den nedre bilden ser ni morgondagens bröd som snurrar i maskinen, det är ett salviabröd som nu ska jäsa över natten och sedan gräddas när jag kommer hem från jobbet i morrn. Men det här var allt för nu, jag återkommer! 

lördag 28 januari 2012

Bärpaj!

I tisdags skrev jag ju om min lilla svartvinbärspaj som jag gjorde på "pajskalsrester" från följande hallonpaj. Den här pajen är verkligen jätte god! Det var min kollega som bjöd på den när hon fyllde år, hon är också van att baka glutenfritt eftersom det finns i hennes släkt så det var givetvis den här också. Den smakar mycket bättre än vad den ser ut, jag tycker nämligen att den ser lite för kladdig ut för min smak! :-) Det är den dock inte och den är även väldigt enkel att göra. Man kan smaksätta den med vilka bär som helst så den här kommer säkert att bli populär hos oss framöver.


Bärpaj:

150 g smör
1,5 dl socker
2 ägg
3 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
ca 400 g bär
2 dl gräddfil
1 tsk vaniljsocker

Blanda smör och 1 dl socker mjukt. Rör ner ett av äggen i smeten. Tillsätt mjölet utblandat med bakpulvret i smeten så att du får en pajdeg. Tryck ut pajdegen i en pajform och strö bären över. Jag vet faktiskt inte riktigt hur mycket hallon jag använde, men fyll skalet ganska väl. Blanda gräddfil, det andra ägget, 0,5 dl socker och vaniljsocker i en bunke och häll det sedan över bären. Grädda i 175 grader i ca 45 minuter.  

Det som också är bra med pajen är att man kan laga den i god tid före servering. Kanske den är god ljummen också, men jag tror i varje fall att den är bäst kall. Jag lagade den i tisdags kväll och hade den sen med på tjejfika på onsdag kväll. Den fick mycket beröm där också! :-)

Det var allt för nu, jag återkommer!


tisdag 24 januari 2012

Liten svartvinbärspaj!


Som ni kan se så hade jag lite svårt att hålla mig borta från den här lilla godsaken! :-) Svartvinbärspajen är redan uppäten av mig och sambon, det blev kvällsfika istället för kvällsjoggning. Jag tröstar mig med att det finns gott om c-vitaminer i vinbären i varje fall.....

Det finns dock en större variant men med hallon kvar på kylning, den återkommer jag till i morrn och skriver då ner receptet på min nya favoritpaj!

Trevlig kväll på er, det var allt för nu!







torsdag 19 januari 2012

Snabb cheesecake!

Nu och då, kanske lite för ofta, så vill jag gärna ha nåt sött till kaffet trots att vi inte har storbjudning hemma. Det hände för ett tag sen och då letade jag efter något snabbt att slänga ihop. Jag hittade Linneas sida och ett cheesecake-recept som jag ville testa. Riktigt god och fräsch blev den här "fusk-cheesecaken"!


Snabb cheesecake:

2 dl vispgrädde
200 g färskost
3/4 dl strösocker
2 dl frysta hallon
digestivekex (jag använde såklart glutenfria)

Vispa grädden. Blanda färskosten med sockret och rör ner i grädden. Vispa till en slät kräm. Mosa sönder hallonen och blanda med krämen. Mosa sönder några digestivekex i den skål eller det glas du tänker servera i och varva med hallonblandningen. Ät på direkten! 

  

söndag 8 januari 2012

Baguetter!

Efter allt julgodis så är det dags att ladda frysen med lite bröd igen. Idag har jag lagat frukostfrallor åt mig och baguetter åt de andra i familjen. De här baguetterna lagar jag lite nu och då. De är mycket enkla att göra och blir riktigt goda.



Baguetter:

25 g jäst
5 dl vatten
1 msk salt
2 msk olivolja
1,3 l mjöl

Smula jästen i en bunke och lös upp i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, olja och det mesta av mjölet. Arbeta degen ca 5 minuter i maskin. Låt jäsa i ca 1 timme. Ta upp degen på mjölat bord, men knåda den inte alls. Dela den i fyra delar och forma dem till baguetter så smidigt som möjligt. Lägg dem på plåtar, jag använder mina baguettplåtar, men det går lika bra utan dem också. Pudra över lite mjöl och låt jäsa under duk ytterligare 30 minuter. Grädda i ca 15 minuter i 250 grader.

Med nygräddat bröd och varm choklad nerpackat i picknickkorgen njöt vi sedan av det underbara vädret nere vid vattnet. 


Hoppas att ni också haft en bra helg! Det var allt för nu, jag återkommer!

söndag 1 januari 2012

Blixten McQueen tårta!

Idag har minstingen i huset fyllt 3 år! Det känns som igår som jag stod i fönstret och tittade på nyårsraketerna samtidigt som jag kämpade på med värkarna! :-) Födelsedagsbarnet hade önskat sig en biltårta och eftersom han gillar Blixten McQueen så fick det bli en sådan.


Tårtan består av både en vanlig glutenfri tårtbotten och en smaksatt med kakao. I kakaobotten så byter jag bara ut en del av mjölet mot kakao. Som fyllning i tårtan använde jag daimfluff och hallonmousse. Den är spacklad med grädde och figurerna är i både marsipan samt sockerpasta. Det var riktigt skojigt att göra en tårta igen, sen måste jag faktiskt medge att jag tycker att det är mycket roligare att laga en tårta än att äta den! :-) Det lilla vattenfallet vid stenarna var femåringens idé och ringarna som ser ut som för få olympiska ringar ska föreställa däck.....



När jag lagar "fluff" till mina tårtor så gör jag oftast på samma vis:

Fluffyllning:

150 g choklad
 (eller annan valfri smak tex daim eller dumlegodis)
100 g färskost
2 dl grädde

Smält chokladen tillsammans med grädden i en kastrull på svag värme, akta att grädden inte börjar koka. Låt svalna ordentligt, helst över natten, i kylen. Vispa upp tillsammans med färskosten. Det här räcker till ett lager fyllning. 

Det var allt för nu, jag återkommer!

Nyårs-cake pops!

I går firade vi av 2011 tillsammans med goda vänner. Inget större kalas eftersom vi haft feber och hosta i huset, men det blev riktigt bra ändå. Tack familjen H-N! Jag hade inte tänkt laga något sött alls faktiskt.....men sen fick jag lite kakrester över när jag satte ihop dagens 3-årstårta (som jag skriver om senare) och då kunde jag inte hålla mig längre. Jag försökte mig på några cake pops, eller kak-klubbor! :-) Det resulterade i följande skapelser:


Grundrecept cake pops:

valfri mjuk kaka
färskost

t.ex. choklad + lite matolja att doppa dem i 

Jag har tyvärr inga exakta mått på de här, men jag använda ungefär en fjärdedel av en tårtbotten som jag smulade ner i en bunke. Givetvis var kakan glutenfri och just denna var smaksatt med kakao. Sedan tog jag ca 50-100 g färskost samt några bitar smält daim-choklad och blandade detta ordentligt med kaksmulorna. Smeten behöver vara så pass kladdig att det går att forma bollar av den. Jag har testat detta en gång tidigare, men då var smeten alldeles för torr, så bollarna föll isär. När jag hade rullat klart så klippte jag kortare delar av vanliga sugrör och stack ner dem i bollarna. Det finns ju färdiga pinnar att köpa, men det hade jag inte och man tager ju vad man haver. Sedan smälte jag mjölkchoklad i vattenbad och blandade i lite matolja för att få en lite lösare och glansigare konsistens på chokladen. Jag har även läst att man kan sätta i lite kokosfett i chokladen, men det hade jag inte hemma och det här gick jätte bra. Efter det doppade jag klubborna i chokladen och lät dom rinna av sig och stelna en aning före jag satte på lite nyårs-strössel. 

Med dessa så önskar jag er alla ett GOTT NYTT ÅR och hoppas att det blir ett år fullt med bakning och annat skojigt! :-) Det var allt för nu, jag återkommer! 




Ananas-och vitchokladbräck!

Jag har fortfarande några av årets julgodis kvar att berätta om, så här kommer en sort till! De var med på samma bild som jag använde här.



Ananas- och vitchokladbräck:

2 dl solrosfrön
2 dl cashewnötter
2 dl torkad ananas
400 g vit choklad

Rosta solrosfrön och nötter i en stekpanna. Hacka ananasen i små bitar. Smält chokladen och blanda med de övriga ingredienserna. Bred ut på en plåt och skär i lagom stora bitar när det stelnat. 

Enkelt och bra! Det här tycker jag att var lite för sött för min smak, men det är många som tycker att det här var det bästa julgodiset i år. Smaken är som baken! :-)