lördag 12 november 2011

Fars dag!

I morrn firar vi alla pappor så mycket vi bara orkar. Min pappa är så klart världens bästa, men vad ger man i present åt en som har allt han behöver? Jo nåt hemgjort! Istället för den klassiska slipsen eller strumporna så ger jag honom lite hemlagat knäckebröd och en burk äppelchutney gjorda på pappas äppel! :-)


Knäckebrödet är ur en av mina favoritböcker i köket, nämligen "Brödboken":

Knäckebröd med spiskummin och fänkål:

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk salt
1,5 msk kallpressad rapsolja
2 krm fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
2 dl sesamfrö + extra till utbakningen
1 dl vallmofrö
400 g / 7,5 dl grovt rågmjöl
400 g / 7 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Rör ut jästen med vattnet, honungen och saltet. Rör ner resten av ingredienserna och blanda väl. Låt degen jäsa minst 1 timme, upp till 4 timmar går dock bra. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 5 bitar. Kavla ut varje bit riktigt tunt till en rektangel, ca 25 x 45 cm, på sparsamt mjölat bakbord. Strö över lite sesamfrö och kavla ett par tag med en kruskavel eller nagga med en gaffel. Skär varje rektangel i 12 bitar, jag använde pizzaslicern. Lägg ut knäckebröden på bakpappersklädd plåt. Grädda i 7-10 minuter till bröden är välgräddade, men inte brända. Låt svalna på galler. Knäckebröden håller flera månader om de förvaras luftigt och torrt i papper.



Observera att det här knäckebrödet INTE är glutenfritt, men det går säkert att göra med glutenfri mix också. Måste försöka med det någon gång.

Chutneyn är däremot glutenfri. Den är gjord på ett recept som jag fått av min kusin Camilla, tack så mycket! :-) Den kommer att passa utmärkt framför brasan i vinter, med en bit brieost och ett glas vin till! 

Äppelchutney:

4 st äppel
1 gul lök
1 röd chili
2 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl äppelcidervinäger
2 dl farinsocker

Skala och kärna ur äpplena, skala och hacka löken, kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser utom sockret i en stor gryta. Sjud ca 10 minuter tills äpplena mjuknar. Tillsätt sockret och sjud ca 30 minuter utan lock tills det är en ganska fast massa. Rör om då och då. Häll upp i en ren burk och förvara i kylskåp.

Det var allt för nu, jag återkommer. Grattis alla pappor!




2 kommentarer:

  1. Oj, gött! Hur länge tror du chutney håller i kylskåp? Funderar om man kunde tillverka det här till julklapp..

    Maarit

    SvaraRadera
  2. I receptet står det att den håller "mycket länge" om man har den i kylen, så det passar nog jätte bra som julklapp. Nästan lika gott som fikonmarmelad ju! :-)

    SvaraRadera