tisdag 13 september 2011

Lakritskolafyllning!

Äntligen har jag gjort det jag funderat på länge, nämligen använt lakritsen som jag skrev om tidigare för att göra en lakritskolafyllning som jag hittade i en tidning. Fyllningen passar i tex cupcakes och blev riktigt mumsig! :-)

Lakritskolafyllning:

225 g smör
400 g muscovadosocker
1 brk (397 g) kondenserad mjölk
2 dl sirap
1 g salt
lakritspasta
svart livsmedelsfärg

Smält smöret på medelvärme. Tillsätt socker, mjölk, sirap och salt. Låt koka upp under ständig omrörning. Låt sedan koka utan att röra i 5-7 minuter, men var noga med att sockret är helt smält och kolakrämen i jämn konsistens före detta. Ta av från värmen och rör ner lakrits samt färg till önskat reslutat. Låt svalna. 

Jag hade ingen svart färg hemma, så min fyllning blev brun istället för svart, men god blev den ändå! :-) Man kan även använda lakritspulver eller lakritsessens istället för sirapen som jag hade hemma. Av det här receptet så blev det dock väldigt mycket fyllning. Till en tårta är det säkert passligt, men till några cupcakes skulle det räcka med 1/4 av hela satsen. Jag har lagat en hel del av min fyllning: stora citroncupcakes med lakritsfyllning, mini-citroncupcakes med lakritsfrosting och en lakritskladdkaka! Det skriver jag däremot mera om i morrn! Visar i varje fall en bild på mini-cupcakesen fram tills dess!

Mini-citroncupcakes med lakritskolafrosting och lakritsströssel

Det var allt för nu. Jag återkommer! :-)

måndag 12 september 2011

Glutenfritt fiberbröd del två!

När jag var i butiken häromdan så fastnade jag bland tidningarna, ännu en gång..... ;-) Den här gången fastnade jag för en tidning som jag aldrig läst tidigare; "Blossom". Orsaken till varför jag måste köpa den här var att de hade några specialsidor med en hel del nya och spännande glutenfria recept. Många av ingredienserna var helt nya för mig, men jag har lyckats få tag på det mesta. Nu har jag testat det första receptet och det blev ett saftigt fiberbröd.


Glutenfritt fiberbröd:

500 g filmjölk
50 g ljus sirap
20 g olja
2 st äggvitor
100 g bovete
100 g rismjöl
20 g fiberhusk
20 g nyponskalsmjöl
10 g fibrex
15 g bikarbonat / matsoda
15 g salt
80 g pumpafrön
80 g solrosfrön
50 g linfrön

Väg upp de blöta ingredienserna. Väg upp de torra ingredienserna i en ny skål och blanda. Häll över de torra ingredienserna och blanda noga i ett par minuter. Sätt smeten i en stor brödform eller två små. Toppa med pumpafrön, solrosfrön och linfrön. Grädda i 180-190 grader cirka 45 minuter.

Det här brödet var en helt ny upplevelse i fråga om konsistens, det var väldigt saftigt och hållbart. Jag har haft det uppe i två dagar nu och det är fortfarande likadant. Jag tycker att glutenfritt bröd annars brukar torka väldigt snabbt. Smaken är också riktigt bra, det är ju bara det där med bovete, det är ju tyvärr inte mitt favoritmjöl! :-) Jag ska nog därför prova med vanlig glutenfri mjölmix någon gång också, för receptet var absolut en höjdare! Det här tycker jag att även icke glutenallergiker kan testa eftersom det känns riktigt hälsosamt med alla fibrer och frön! 

Ikväll har jag däremot sysslat med inte lika hälsosamma grejer, nämligen lakritsmuffins och en lakrits-kladdkaka. Det berättar jag dock mera om en annan dag!

Det var allt för idag, jag återkommer!

söndag 11 september 2011

Tårta!

Idag fyller lillasyster Marlene år, hipp hipp hurra! :-) Eftersom hon själv har jobbat hela helgen och inte hunnit med så mycket kalasande så bjöd vi över henne igår och åt tårta tillsammans. Ibland är ju det enkla väldigt gott, så jag lagade en så kallad Brita-tårta till vårt lilla kalas!


Britatårta:

Sockerkakssmeten:
125 g margarin
1 dl socker
2 äggulor
1 dl mjölk
1,5 dl fin glutenfri mix
2 tsk bakpulver

Till marängsmeten:
2 äggvitor
1,75 dl socker
1 tsk vaniljsocker
100 g hackade hasselnötter

Fyllning:
2-3 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 180 grader. Smörja ett bakplåtspapper med smör och sätt i en långpanna. Rör margarin och socker poröst. Tillsätt gulorna under vispning. Blanda mjöl och bakpulver. Blanda ner mjölblandningen i sockersmeten växlat med mjölken. Bred ut smeten i långpannan, observera att den blir väldigt tunn! Vispa vitorna till hårt skum och vispa ner allt socker. Bred marängsmeten över sockerkakssmeten. Strö nötterna över. Grädda i ca 20 minuter. Låt kallna och dela mitt itu. Bred vispad grädde på ena delen och lägg den andra över. Ät och njut!

Jag har också hunnit med ett nytt glutenfritt bröd i helgen som innehåller bland annat nyponskalsmjöl! Det var något nytt för mig i varje fall, men det återkommer jag till i morrn.

Det var allt för nu, jag återkommer! :-)



måndag 5 september 2011

Glutenfria äppelmuffins med crumble!

Idag har jag bakat äppelmuffins och dom blev riktigt mumsiga! De blev knapriga på ovansidan och saftiga inuti, de här kommer jag absolut att göra flera gånger. Receptet blev till sist en kompott av tre olika recept som jag hittade!



Glutenfria äppelmuffins med crumble:

2 ägg
3 dl fin glutenfri mjölmix
2 dl socker
50 g smör
1 dl mjölk
2 tsk bakpulver

Fyllning:
äppel 
kanel
socker

Crumble:
40 g smör
1 dl ren havre
0,5 dl socker
0,5 dl fin glutenfri mjölmix

Dela äggen och sätt vitorna i en skål och gulorna i en. Blanda gulorna med sockret så att du har en jämn smet. Blanda bakpulvret med mjölet och rör ner det i sockersmeten. Varva sedan ner mjölken och det smälta smöret i smeten tills du har en slät smet. Sedan vispar du vitorna till ett hårt skum och blandar försiktigt ner det i smeten. Häll smeten i muffinsformar. För mig blev det 12 stora. Skär sedan ett par äppel i ganska små bitar och blanda med socker och kanel efter smak. Sätt ner äppelbitar i smeten. Blanda ihop ingredienserna till crumblen med fingrarna och strö det som topping på alla muffins. In i ugnen ca 20 minuter 175-200 grader. Ät och njut!



Det var allt för idag, jag återkommer! :-)

söndag 4 september 2011

Glutenfritt fiberbröd

Här är jag igen vilket betyder att jag tog mig igenom Tjejmilen med livet i behåll! ;-) Timmarna efteråt vill jag däremot glömma ganska fort, liiiite för mycket tävlingsnerv finns det tydligen i mig ännu eftersom jag sprang mer än jag borde ha gjort. Jag tror att jag ska testa en annan taktik nästa år, dvs träning...... ;-) På grund av detta så var jag inte så pigg på att baka idag när jag hade slut på bröd, så jag tog ett enkelt recept från "mjölpåsen", lade till lite smått och gott och det resulterade i följande:

Glutenfritt fiberbröd:

4,5 dl fingervarmt vatten
0,5 dl linfrön
0,5 dl solroskärnor
tranbär
gojibär

Blanda ihop allt och vispa eller kör den i maskin i ca 5 minuter. Häll degen i en brödform på minst 1,5 liter. Låt brödet jäsa 45 minuter. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 40 minuter.


Det här brödet var inget som riktigt föll mig i smaken. Jag tror att det är bovetet som finns i mjölet som jag inte gillar. Men smaken är som baken, alltså delad, så testa gärna detta om ni gillar bovete! :-) 

Det var allt för idag, jag återkommer! ;-)

fredag 2 september 2011

Glutenfria energibars!

Okej, om man inte har tränat tillräckligt bra inför Tjejmilen i morrn så är min förhoppning att man istället kan baka något som gör att man orkar runt Djurgården på ett eller annat vis! ;-) De här glutenfria energibarsen är riktigt goda i varje fall! Hoppas att de hjälper mig nu bara!

Glutenfria energibars:

1/2 dl kokosflingor
1 dl hackade valnötter
2 dl ren havre
1 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön
1 dl russin
1/2 dl tranbär
1/2 dl gojibär
1 dl linfrö
150 g hackad mörk choklad
1/2 dl apelsinjuice
3 st äggvitor

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt juicen. Vispa vitorna lätt och blanda ner i smeten. Tryck ut smeten i en liten ugnsform eller i två brödformar. Grädda i 25 minuter. Låt svalna och skär sedan upp i lagom stora bars.



Nu är det bara att hålla tummarna för alla vi drygt 30 000 tjejer som ska springa 1 mil i morrn! Heja heja! :-)