söndag 27 november 2011

Glutenfria frukostfrallor!

Vilket väder det är så här på första advent! Regnet öser ner och vinden skakar om hela huset, tur att vi kan stänga in oss och tända en brasa istället. Något annat som passar bra att göra är ju att baka. I helgen blev det bröd till mig, nämligen frukostfrallor ur boken "Glutenfria bröd och bakverk för hela familjen" av Charlotte Andersson. Jag gillar den här boken, den innehåller många enkla och goda recept.

Glutenfria frukostfrallor:

50 g jäst
6 dl mjölk
3 msk rapsolja
2 msk fiberhusk
1 dl fibrex
1 dl krossat bovete
4 msk honung
2 tsk malda pomeransskal
1 tsk salt
ca 7 dl fin glutenfri mjölmix

Lös upp jästen i den kalla mjölken och rapsoljan. Blanda i fiberhusk, fibrex, bovete, honung, pomeransskal och salt. Rör om och låt stå ca 10 minuter. Tillsätt mjölet tills det bildas en sockerkaksliknande smet. Använd helst maskin. Klicka ut frallorna på bakplåtsklädda plåtar med hjälp av två skedar. Pudra frallorna med lite mjölblandning och täck med bakduk. Låt jäsa i 1,5 timme. Sätt ugnen på 250 grader och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter.


Riktigt goda frallor, synd att jag brände ena plåten bara...... 
Avslutar med en adventsbild, har pysslat ihop årets adventsljusstake i helgen också! :-)


Det var allt för nu, jag återkommer!

fredag 18 november 2011

Saltlakritstryffel!


Igår kunde jag inte hålla mig längre, jag lagade första omgången julgodis! :-) Det resulterade i godsakerna på bilden ovanför. Receptet hittade jag hos Linnea med hemsidan "Söta saker".

Saltlakritstryffel:

200 g mörk choklad
1 dl grädde
1 dl krossade saltlakritsgodisar
strösocker

Hacka chokladen i bitar och krossa saltlakritsgodiset, om du inte köpt färdigt krossade godisar. Jag använde Turkisk peppar. Sätt chokladen och lakritsen i en skål. Koka upp grädden och häll den över godiset. Rör om tills chokladen smält och allt är bra blandat. Häll smeten på en liten plåt eller på en tallrik och kyl ner tryffeln i kylskåpet tills den stelnat. Ta ut tryffeln, skär den i mindre bitar och rulla till lagom stora bollar. Rulla dem i strösocker. 


De här rekommenderar jag absolut att ni lägger till i era julgodis-recept! Det jag ska ändra på till nästa gång jag gör dem är att jag ska krossa godisarna i mindre bitar, de blev lite för stora den här gången tyckte jag. Men gott var det ändå så nu ska jag äta några till fredagsmyset! Trevlig helg på er!

Det var allt för nu, jag återkommer! 

tisdag 15 november 2011

Müslikakor!

Igår var jag hemma med sjuka barn, så då blev det lite brödbakning på samma gång. Detta är inte glutenfritt. Som ni kanske märkt så bakar jag gärna bröd och eftersom alla andra i familjen tål gluten så lagar jag alltid vanligt bröd åt dem. Även det här receptet är från svärmors kokbok "Allt om mat", gott och lättbakat bröd som gillas av grabbarna:

Müslikakor:

25 g jäst
6 dl vatten
1 msk salt
1 msk honung
5 dl müsli
ca 12 dl specialvetemjöl (720 g)

Smula jästen och lös upp i fingervarmt vatten. Tillsätt salt, honung, müsli och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig ca 5 minuter. Låt jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i fyra bitar. Forma varje del till en rund platt kaka. Ta ut ett hål i mitten (detta hoppar jag dock över). Nagga kakorna och låt jäsa ytterligare ca 20 minuter utan bakduk. Sätt ugnen på 250 grader. Pudra på lite mjöl på kakorna. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.


Ikväll har jag bakat glutenfritt bröd, men det tar jag en annan gång!
Det var allt för nu, jag återkommer!

måndag 14 november 2011

Cheesecake!

I söndags firade vi förutom alla pappor även lillasyster M som fyllde år i fredags. När jag träffade henne i Stockholm förra veckan så pratade hon om en kaka som en på jobbet hade bjudit på och som var jätte god. Receptet kom från Leila Lindholms "A piece of cake" och eftersom jag har boken själv så passade jag på att laga just den kakan till hennes kalas i söndags. Det var en god men väldigt mäktig cheesecake med bla vitchoklad i. Jag skulle nog inte ha den som dessert efter en tung middag, men som "kaffekaka" passar den alldeles utmärkt!

New york blueberry cheesecake:

300 g digestivekex (glutenfria eller inte!)
150 g smör

600 g philadelphiaost
2,5 dl kesella
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse
2 tsk vanlijsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1,5 dl blåbär

Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör. Tryck ut kexblandningen i en form med löstagbar kant. Förgrädda bottnen i 175 grader mitt i ugnen ca 10 minuter och låt svalna. 
Vispa osten och kesellan krämig i en skål. Blanda i strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker. Rör i ett ägg i taget och sen vispgrädden. Bryt chokladen i bitar, smält den i ett vattenbad och blanda ner chokladen i smeten. Häll smeten över kexbottnen och strö över blåbär. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck den med aluminiumfolie när den blivit gyllenbrun så att den inte blir bränd. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar i eftervärme i ca 30 minuter.


Födelsedagsbarnet hade förutom lunchen även lagat en äppelpaj till kaffet, så hungriga behövde vi verkligen inte vara. Tack för kalaset allihopa! :-)

Det var allt för nu, jag återkommer! 

lördag 12 november 2011

Fars dag!

I morrn firar vi alla pappor så mycket vi bara orkar. Min pappa är så klart världens bästa, men vad ger man i present åt en som har allt han behöver? Jo nåt hemgjort! Istället för den klassiska slipsen eller strumporna så ger jag honom lite hemlagat knäckebröd och en burk äppelchutney gjorda på pappas äppel! :-)


Knäckebrödet är ur en av mina favoritböcker i köket, nämligen "Brödboken":

Knäckebröd med spiskummin och fänkål:

25 g jäst
5 dl kallt vatten
1 msk honung
1 msk salt
1,5 msk kallpressad rapsolja
2 krm fänkålsfrö
1 tsk spiskummin
2 dl sesamfrö + extra till utbakningen
1 dl vallmofrö
400 g / 7,5 dl grovt rågmjöl
400 g / 7 dl vetemjöl + extra till utbakningen

Rör ut jästen med vattnet, honungen och saltet. Rör ner resten av ingredienserna och blanda väl. Låt degen jäsa minst 1 timme, upp till 4 timmar går dock bra. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degen i 5 bitar. Kavla ut varje bit riktigt tunt till en rektangel, ca 25 x 45 cm, på sparsamt mjölat bakbord. Strö över lite sesamfrö och kavla ett par tag med en kruskavel eller nagga med en gaffel. Skär varje rektangel i 12 bitar, jag använde pizzaslicern. Lägg ut knäckebröden på bakpappersklädd plåt. Grädda i 7-10 minuter till bröden är välgräddade, men inte brända. Låt svalna på galler. Knäckebröden håller flera månader om de förvaras luftigt och torrt i papper.



Observera att det här knäckebrödet INTE är glutenfritt, men det går säkert att göra med glutenfri mix också. Måste försöka med det någon gång.

Chutneyn är däremot glutenfri. Den är gjord på ett recept som jag fått av min kusin Camilla, tack så mycket! :-) Den kommer att passa utmärkt framför brasan i vinter, med en bit brieost och ett glas vin till! 

Äppelchutney:

4 st äppel
1 gul lök
1 röd chili
2 tsk riven ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl äppelcidervinäger
2 dl farinsocker

Skala och kärna ur äpplena, skala och hacka löken, kärna ur och finhacka chilin. Blanda alla ingredienser utom sockret i en stor gryta. Sjud ca 10 minuter tills äpplena mjuknar. Tillsätt sockret och sjud ca 30 minuter utan lock tills det är en ganska fast massa. Rör om då och då. Häll upp i en ren burk och förvara i kylskåp.

Det var allt för nu, jag återkommer. Grattis alla pappor!




lördag 5 november 2011

Glutenfritt knäckebröd!

Nu har det lagats knäckebröd i huset. Igår lagade jag ett vanligt knäckebröd, alltså inte glutenfritt och idag har jag lagat ett glutenfritt. Hemlagat knäckebröd känns lite lyxigt tycker jag och är absolut inte svårt att laga. Jag börjar med det glutenfria, nästa kommer i morrn!

Glutenfritt knäckebröd:

2 dl glutenfri mjölmix
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl linfrön
0,5 tsk salt
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokande vatten

Blanda alla torra ingredienser. Häll i oljan och vattnet. Rör ihop. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper, smeten ska täcka hela plåten. Grädda i 150 grader nedre delen av ugnen i ca 70 minuter. 


I originalreceptet som jag har fått från en kollega på jobbet så ska man använda majsmjöl istället för vanlig glutenfri mix. Jag tycker däremot att smaken blev bättre med den vanliga mjölmixen, jag tyckte att smaken blev lite som brända popcorn av majsmjölet. Men det beror nog endast på att popcorn inte hör till mina favoriter! :-) Så testa gärna med båda alternativen och se vilket ni själva föredrar. Jag skar lite i smeten med en pizzaslicer före jag satte in den i ugnen, då var det lätt att bryta knäckebrödet i fina bitar när det var klart.

Det var allt för nu, jag återkommer! :-)