onsdag 1 februari 2012

Amerikanare!

Det finns många olika saker som får mig att tänka på min barndom och en del av dessa saker har med smaker att göra. Häromdagen blev jag bjuden på något som kallas "amerikanare" och då drogs jag hastigt bakåt i tiden en si så där 20 år. Passande nog var det här efter en dag med barnen i vår favorit-pulkabacke från barndomen hemma hos en av mina bästa barndomsvänner :-) De här sega goda kakorna lagade mamma ofta när vi var små och det skulle bjudas på kalas. Så i går ringde jag mamma och hon letade snabbt fram receptet igen. I kväll var mamma och pappa över och smakade amerikanare igen, den här gången glutenfria, men ack så goda! :-)



Amerikanare:

2,5 dl glutenfri mjölmix
1 tsk bakpulver
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker
200 g margarin
3 dl socker
2 ägg
hackad mandel

Smält fettet och låt det svalna. Sikta samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakaon. Vispa ägg och socker poröst. Varva mjölblandningen och fettet ner i äggblandningen. Bred ut smeten i en långpanna och strö på mandeln och tryck ner den lite. Grädda i 150 grader ca 25 minuter i smord långpanna. 

Jag hade inte mandel hemma så jag använde hasselnötter istället. Sen är min mamma en sån som oftast inte använder recept alls, så på det här receptet fanns det ingen utsatt tid på hur länge kakan skulle vara i ugnen....... :-) Jag hade den ca 25-30 minuter och då blev kantbitarna lite torra medan de i mitten blev helt perfekt sega. De här receptet kommer jag att spara på ett tryggt ställe och laga dem om och om igen! :-) 

Ikväll har jag också lagat de bästa glutenfria brödet någonsin tror jag! Men det återkommer jag till en annan gång, det här var allt för nu. 


6 kommentarer:

  1. Jamen tack, för detta recept. Som jag letat och sökt efter amerikanare. Hade för mig att vi lagat på hemkunskapen någongång men fanns inte bland dom recepten. Som jag längtat efter dessa!! Nu blir det nog bak i helgen. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen visst! Det här verkar vara en klassiker från vår barndomstid! :-)

      /Marika

      Radera
  2. Vilken härlig nostalgitripp! :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, jag borde ju ha bjudit dig på en amerikanare i fredags! :-) Tysan också.....

      Radera
  3. Hejsan Marika,

    Va roligt det var att få höra om din blogg. Jag har aldrig varit mycket för att baka själv fast jag vart glutenfri i 17 år. Men jag hade alltid mormor och farmor som bakade åt mig där hemma på Åland. Nu när jag bor in the States är det värre och vill jag ha något så måste jag laga själv. Dessutom är det omöjligt att få tag på jäst och man måst använda torrjäst till allting, samt att jag bor på 1500m höjd så det påverkar också jäsning och vätskemängder.

    Jag försökte mig på fastlagsbullar idag och det jäste inte ett jota. Varken de glutenfria eller "vanliga". Tror jag ska försöka igen imorgon.

    Det vart ett långt inlägg bara för att säga hej, men jag ville bara säga att det är jättekul att läsa om alla dina recept som jag iaf kommer att använda mig av så fort jag flyttar hem igen! Och eventuellt försöka att anpassa till klimatet här borta.

    Charlotte Mattsson-Smith

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Charlotte!

      Vad kul att se att du hittat min blogg. Jag lider däremot med dig eftersom jag tycker att det är tillräckligt svårt att laga bra glutenfritt bröd redan nu, fastän jag bor på normal höjd! :-)

      Hoppas att dina fastlagsbullar blev lyckade på andra försöket!

      Ha det bra och lycka till med hög-höjds-bakningen! :-)

      /Marika

      Radera