söndag 10 februari 2013

Fastlagsbullar eller cupcakes-semlor!

Nu börjar vi närma oss Fastlagstisdagen och då är det ju dags att äta mumsiga fastlagsbullar som vi säger i Finland, i Sverige kallas ju samma bulle för semla! Det är rätt länge sedan jag lagade fastlagsbullar här hemma eftersom jag inte hittat nåt glutenfritt recept som jag fastnat för. Nu såg jag däremot när Oscar Målevik var i tv:n och lagade glutenfria semlor från den nya boken "Friendy bread" och då blev jag sugen på att testa det receptet. När jag sedan såg den fiffiga idén att laga semlorna som cupcakes så kunde jag inte hålla mig längre! :-) Jag tycker ofta att vanliga semlor kan vara alldeles för mäktiga, så semlor stora som cupcakes är ju en alldeles strålande idé. Den glutenfria degen som Oscar lagade var också väldigt lös och passade därför utmärkt till cupcakes-semlor!


Receptet till dessa semlor finns på recept.nu, men jag kan också lägga upp det här:


Glutenfria semlor:
1 dl strösocker 
2 dl rismjöl
½ dl potatismjöl 
2 msk psylliumfröskal 
2 tsk bakpulver 
2 tsk kardemumma 
en nypa salt 
50 g smält smör 
3 st ägg 
3 dl filmjölk 
200 g mandelmassa 
5 dl vispgrädde 
florsocker 



Sätt ugnen på 230° och sätt in en tom plåt nederst. Blanda alla torra ingredienser först, tillsätt sedan det smälta smöret, äggen och filmjölken. Blanda degen väl och klicka ut den i smorda muffinsformar på en plåt. Sätt in dem i ugnen och skvätt en matsked vatten på den tomma heta plåten och stäng luckan fort. Öppna inte ugnen förrän bullarna fått fin färg, 15–20 minuter. Låt dem kallna väl, helst över natten under plastfolie. Ta ut bullen ur formen om så önskas och skär av toppen. För att få plats med fyllningen kan man gröpa ur bullen med en tesked. Riv mandelmassan grovt och blanda med några matskedar ovispad grädde till lagom konsistens. Fyllningen ska vara krämig, men inte rinnande. Vispa resten av grädden. Klicka mandelfyllningen på bullen. Spritsa grädde ovanpå och sätt på locket. Pudra semlorna med florsocker precis innan de ska serveras.



Riktigt goda fastlagsbullar/semlor måste jag säga, tror att jag aldrig mer kommer att laga normalstora igen! Sedan går det ju bra att fylla semlorna med sylt också om man föredrar det! Det var allt för den här gången, jag återkommer!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar