söndag 28 augusti 2011

Glutenfria plättar!

I dag passade det perfekt att äta plättar med rårörda jordgubbar till lunch. Sen vet jag att i Sverige heter "stora" plättar pannkakor, medan vi i Finland bara pratar om stora eller små plättar! :-) Pannkaka är endast det som vi lagar i ugn och då främst Ålandspannkaka! Men det är en helt annan sak som jag ska bjuda er på en annan gång. Idag var det i vilket fall som helst detta vi åt:

Glutenfria plättar:

2,5 dl fin glutenfri mjölmix
6 dl mjölk
3 ägg
2 msk smält smör
2 krm salt

Vispa ihop mjölet och mjölken ordentligt. Vispa ner ett ägg i taget, sedan smöret och saltet. Stek plättarna antingen i vanlig stekpanna eller i liten plättpannna. 


Ha en bra söndag! Jag återkommer! :-)

torsdag 25 augusti 2011

Glutenfri äppelpaj!

Kanske till skillnad från många, så älskar jag verkligen när sommaren övergår till höst. Där verkar vi nu vara mitt i allt och det är riktigt skönt tycker jag. Som jag skrev tidigare så har kameran krånglat, men bakat har jag försökt göra ändå. Något som hör hösten till är ju bakning med äppel som ingrediens. I veckan inledde jag äntligen äppelsäsongen med en paj.



Glutenfri äppelpaj

4-5 st äppel
socker

100 g smör
2 dl fin glutenfri mix
1,5 dl ren havre
ca 0,5 dl krossade hasselnötter
ca 0,5 dl solroskärnor
ca 1 msk socker

flytande honung

Skala och kärna ur några äppel. Skär dem i klyftor och fyll en pajform med så mycket äppel du tycker passar bra. Strö över en del socker. Smält smöret i en kastrull och blanda i alla torra ingredienser. Du behöver inte smälta smöret, men då kanske du behöver ha i lite mera smör eftersom det kan bli svårt att få till en bra smuldeg annars. När man smälter smöret blir degen lite kladdigare, men den går bra att fördela ovanpå alla äppel med händerna ändå. Ringla till sist över lite flytande honung och strö eventuellt ytterligare lite krossade hasselnötter ovanpå pajen. In i ugnen på 200-225 grader i ca 30-40 minuter, eller tills ytan fått fin färg och man ser att äpplena "bubblar" lite. Servera med vaniljvisp.



Ursäkta bilderna, de är tagna med mobilkamera! Pajen blev i varje fall riktigt krispig och god vilket jag tycker att kan vara svårt att få till om man bara använder glutenfritt mjöl i smuldegen. 

Det var allt för nu. Jag återkommer! :-)

torsdag 18 augusti 2011

Glutenfri västerbottenpaj!

På lördag är det dags för årets första kräftskiva, så ikväll har storasyster Malin och jag förberett två västerbottenpajer som tillbehör till kräftorna. Det värsta med att laga något i förväg är ju dock att man inte får smaka på härligheten, bara känna de ljuvliga dofterna! Den ser i varje fall god ut, men eftersom kameran just nu strejkar så kan jag inte lägga in någon bild ikväll. Här kommer receptet:

Glutenfri västerbottenpaj med kantareller

Börja med att laga en glutenfri pajdeg efter receptet här. Förutom detta grundrecept så blandade jag även i lite västerbottenost i pajdegen efter ett tips från Malin.

Fyllning:
2 burkar kantareller (á 184 g)
2 gula lökar
4 ägg
1,5 dl creme fraiche/gräddfil
2 dl västerbottenost
1 dl hackad gräslök
peppar

Bryn kantarellerna och den hackade löken. Vispa äggen lätt, blanda ner creme fraichen, svampen, den rivna osten och gräslöken. Krydda med peppar efter smak. Sätt fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i 200 grader ca 20 minuter. 

Hoppas att det är flera som ska på kräftskiva i helgen och passar på att laga en västerbottenpaj! Det var allt för nu. Jag återkommer! :-)


söndag 14 augusti 2011

Lavendelsocker!

Som jag tidigare nämnt så är jag en flitig läsare av bloggen "Söta saker" och just lavendelsocker är något som jag "stulit" från Therésia.


Jag har alltså tagit in lavendel från blomlandet och sedan varvat detta med socker i en burk. Förutom att det är vackert som prydnad på köksbänken och doftar gott så kan man om några veckor laga t.ex. lavendeldrömmar av sockret. Spännande va? ;-) Jag återkommer när jag vet hur det smakar! 

I helgen har vi även hunnit med glutenfritt bullbak, glutenfria spenatplättar och glutenfritt bröd. Två tredjedelar av detta blev bra, men brödet blev tyvärr ingen rolig historia. Men som vanligt när man bakar glutenfritt så är tålamod en viktig ingrediens. Jag ska försöka med samma recept en gång tiull och se om jag lyckas bättre! Även bullarna vill jag testa en gång till före jag skriver ner receptet här, fast de blev i varje fall riktigt bra tycker jag!

Det var allt för nu, jag återkommer! :-)

onsdag 10 augusti 2011

Vardagslyx!

Ibland behövs det inte så mycket för att man ska bli på bra humör, en av de sakerna är doften av nylagad svartvinbärssaft! Idag har saftmajan varit igång i ganska många timmar och det har resulterat i flera liter av denna lyxvara:


Det var barnen och jag som var hem till mamma och pappa igår och plundrade deras buskar, tack ska ni ha! :-) Jag använder mig alltså av en saftmaja. Efter att saften runnit färdigt ur majan så kokar jag upp den ordentligt, skummar av och sockrar. Sedan fryser jag in så mycket jag bara kan! Perfekt att ha under vintern när förkylningarna kommer! 


Under arbetets gång! :-)

Jag hade också besök idag av en av mina äldsta och bästa barndomsvänner. Tyvärr blev det mest ihopplock från frysen till vårt te, men jag kunde inte hålla mig helt och hållet så det slutade med att jag testade en av mina nya lakritssmaker i några glutenfria lakritssnittar:


Jag lägger däremot inte ut receptet på de här riktigt ännu, jag måste testbaka dem en gång till först! :-) Jag hade dem lite för länge i ugnen eftersom jag hellre vill ha dem sega än knapriga och jag vill ha ännu mera lakritssmak på dem före jag blir nöjd. Så vi får se om jag gör ett nytt försök i morrn! 

Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)

tisdag 9 augusti 2011

Glutenfritt havrebröd!

Tillbaka i verkligheten efter en rolig vecka i Stockholm hos två av systrarna, tack Malin och Mathilda! :-) Blev tyvärr inget bakande där, så det var ju riktig kul att komma hem till köket igen. Mittemellan all klädtvätt och uppackning så blev det alltså lite brödbakning igår.

Det här är nog det bröd som jag bakat oftast till mig sen jag fick min celiakidiagnos. Det är ett mycket enkelt bröd som man egentligen kan blanda i vad som helst. Ta de nötter, bär och frön som du gillar bäst! Istället för jäst så sätter jag i matsoda/bikarbonat. Detta innebär ingen jästid alls, det är bara att röra ihop alla ingredienser och direkt in i ugnen! Det är inte heller något kladd med den glutenfria degen eftersom jag använder en brödform. Observera att alla med celiaki äter inte havregryn alls och då passar inte detta bröd för dem! Jag köper alltid Sempers rena havregryn och det går bra för mig. Vanliga havregryn äter jag inte!

Glutenfritt havrebröd!

3,5 dl rena havregryn
3,5 dl glutenfritt mjöl (igår använde jag mig av 1,5 dl mörk mix och 2 dl ljus mix)
1 dl solroskärnor
1 dl valnötter
0,5 dl russin
1 tsk matsoda/bikarbonat
0,5 tsk salt
5 dl naturell yoghurt eller filmjölk
1 msk mörk sirap
0,5 dl lingonsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser, om du använder valnötter så hacka dem i mindra bitar. Blanda i en annan bunke filmjölk, sirap och lingonsylt. Rör sedan ihop de båda bunkarna. Blanda ordentligt och sätt sedan smeten i en brödform. Jag använder mig alltid av en silikonform och den behöver jag inte smörja och bröa, det kanske behövs i en del formar. Kom i så fall ihåg att ta glutenfritt ströbröd! Sätt formen i nedre delen av ugnen i ca 75 minuter.


Sedan lagade jag även oktoberbaguetter till pojkarna ur min nyinköpta bok, Brödboken. De blev riktigt bra faktiskt! :-) Observera att dessa tyvärr inte är glutenfria!


Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)


måndag 1 augusti 2011

Glutenfri matpajsdeg!

Fick häromdagen ett samtal från en som undrade vad jag använder mig av för recept när jag lagar glutenfri matjpaj, så eftersom intresse finns så tänkte jag lägga ut det här också! :-)

Glutenfri matpajsdeg

ca 3 dl glutenfritt mjöl
1 krm salt
75 g smör
1 dl kvarg / kesella
ca 2 msk vatten

Blanda ihop mjöl, salt och matfett till en grynig massa. Tillsätt kvargen eller kesellan samt vattnet tills du har en fin deg. Sedan brukar det gå bra att trycka ut den i en pajform. Om degen är väldigt klibbigt så kan man ha lite vatten på fingrarna så går det bättre. Nagga pajbotten och förgrädda den i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.

Det var allt för nu! Jag återkommer! :-)

Tillägg 18.08.2011
Kvarg och kesella är alltså samma sak! I Sverige heter det kesella och i Finland är motsvarigheten kvarg! :-)