söndag 6 januari 2013

Kinuskitårta!

Min kära sambo fyller år dan före julafton och på senare år så har vi dragit ner lite på firandet iom allt ståhej som kommer dagen efter. Men givetvis så förtjänar han i varje fall en tårta! Kinuski är något som han gillar och därför brukar jag försöka få med det när jag lagar tårta till honom. I år blev det följande skapelse som faktiskt blev riktigt god!


Tårtan bestod av vanliga glutenfria tårtbottnar som fylldes med lingonmousse. Ovanpå är det kinuskisås och runtom kinuskigrädde. Den enkla dekorationen består av lingon!

Kinuskisås (kolasås) lagar jag på följande sätt. Jag kokar 2 dl farinsocker och 2 dl grädde precis som när jag lagar kinuskimoussen. Men eftersom den här kinuskisåsen ska vara tjock och hållas ovanpå tårtan så kokar jag den längre, ca 10 minuter. Dock gjorde jag så att jag tog bort en del av såsen efter ca 5 minuter, endast några skedar, som jag sedan blandade med vispgrädden som skulle vara runt tårtan, bara för att få lite kinuskismak i den också.



Jag är verkligen ingen höjdare på att spritsa grädde. Men den här idén kommer från Linda Lomelinos fina bok som jag har här hemma. Man spritsar ut bollar, i detta fall 4 st på rad längs sidan av tårtan, sedan tar man en spatel och "drar ut" bollen. Så fortsätter man tårtan runt. Det var en lite annorlunda och kul variant tyckte jag. Sedan spritsade faktiskt min mamma den översta kanten på tårtan, dom där mammorna är nog bra att ha dom! Tårtan blev riktigt god med den syrliga lingonmoussen blandat med den supersöta kinuskin. Även födelsedagsbarnet uppskattade den! :-)

Det var allt för nu, jag återkommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar